Luchtwachttorens in Nederland
Erfgoed uit de Koude Oorlog

Documentaires

 

Koude Oorlog: Paraat!

Documentaire van Andere Tijden, ntr

52 minuten, uitgezonden 24 december 2021
Regisseur Femke Veltman
Researchers Rob Bruins Slot, Hannah Dogger

Te bekijken op: https://anderetijden.nl/programma/19/Koude-Oorlog/aflevering/881/Koude-Oorlog-Paraat

Voorlichtingsfilmpjes uit de jaren '50 spreken boekdelen: de angst voor het Rode Gevaar is groot. Oost en West houden elkaar gevangen in een wapenwedloop. Dat merken we ook in Nederland. Amerikaanse gevechtsvliegtuigen beschermen ons vanuit Soesterberg. Op land is er de IJssellinie, een strikt geheim plan om een groot deel van ons land onder water te zetten als de Russen komen. Op luchtwachttorens keken vrijwilligers met verrekijker uit naar de komst van Russische laagvliegers. Dames van de Luva zetten de vliegtuigen in de   luchtwachtcentra op de kaart.

In de jaren '60 ontstaat twijfel. En protest, bijvoorbeeld tegen het opslaan van atoomwapens. Het blijft uiteindelijk bij dreiging. Oorlog komt er niet. Een oud-militair ziet het zo: ‘In de Koude Oorlog zijn er geen vijandigheden geweest – dankzij de Koude Oorlog.’ 


Blauwdruk van een Koude Oorlog 

Documentaire van provincie Utrecht

25 minuten, uitgezonden 2019
Realisatie: Johan van Kempen, Beeldland

Te bekijken op: https://www.youtube.com/watch?v=pacPRLoiRMo 

De documentaire 'Blauwdruk van een Koude Oorlog', over Koude Oorlog erfgoed binnen de provincie Utrecht, werd uitgezonden in een korte (25 minuten) en lange versie (37,5 minuten, in 2 delen). Met onder andere de commandopost van de Bescherming Bevolking in fort Nieuwersluis, de schuilbunker onder het KNMI in De Bilt en vliegbasis Soesterberg. In de lange versie  ook aandacht voor het mobilisatiecomplex (opslag munitie) in Odijk en voor de luchtwachttorens binnen de provincie Utrecht. Deze laatste is als los themadeel te bekijken.

Als los themadeel te bekijken, onder andere:

Korps Luchtwachtdienst: https://www.youtube.com/watch?v=_zNnJdlldKM


Vliegbasis Soesterberg en Zulu-hangar: https://www.youtube.com/watch?v=HPe1pStgEU8